Reanimatie hartstilstand

reanimatiecursus

Plotselinge hartstilstand kan dodelijk zijn. Het is de belangrijkste doodsoorzaak in het land met meer dan 700.000 slachtoffers per jaar. Alleen al in de VS zijn er meer dan 300.000 plotselinge hartstilstanden per jaar. Daarom is het belangrijk dat we AED’s kennen.

Elk jaar zijn er duizenden slachtoffers die naar huiskamerbijeenkomsten in ziekenhuizen, hogescholen en scholen worden gebracht. Aangezien bij veel van deze gebeurtenissen de oorzaak niet kan worden achterhaald, is het erg moeilijk om aanwijzingen te vinden die op een echte oorzaak wijzen. Voor het slachtoffer kan de beproeving zowel frustrerend als troostend zijn. Het niet kunnen afsluiten kan sommigen depressief maken of zelfs geestesziekten zoals angst of bipolaire stoornis doen ontwikkelen.

De technologie is al jaren beschikbaar en de defibrillator is voortdurend verbeterd sinds hij in de jaren veertig werd uitgevonden. De meest recente verbeteringen zijn onder meer de mogelijkheid om een polsslag te detecteren in plaats van alleen het ritme, onmiddellijke meting van het hart, en meer geavanceerde verwerking. Het belangrijkste is de mogelijkheid om een behandeling te geven in minder dan 30 seconden met een verbeterde efficiƫntie.

Wij kunnen helpen levens te redden! Ons meest doeltreffende hulpmiddel bij slachtoffers is reanimatie (cardiopulmonale reanimatie). Allereerst moeten we opmerken dat de overgrote meerderheid van de slachtoffers van een plotselinge hartstilstand er niet in slaagt te worden gereanimeerd voordat er blijvende schade optreedt. Als niet binnen enkele minuten na de hartstilstand met reanimatie wordt begonnen, kan dit blijvende schade aan het slachtoffer toebrengen en zelfs tot hun dood leiden.Ten tweede komt volgens de American Heart Association meer dan 50% van alle hartstilstanden voor bij volwassenen. Oplossing: Kinderen moeten worden voorgelicht over deze belangrijke levensreddende techniek.Ten derde suggereert recent onderzoek dat oudere mensen meer kans hebben op reanimatie en vroegtijdig gebruik van AED’s als ze een medische aandoening hebben zoals hartaandoeningen, astma of diabetes. Er is zelfs een website voor hen, die hen de kans geeft hun eigen gezondheidstoestand online te volgen.

Elk jaar sterven meer dan een miljoen Amerikanen aan een plotselinge hartstilstand. Ongeveer 90% van deze sterfgevallen vindt thuis plaats. Er is echter hoop voor degenen die tot nu toe zonder hoop hebben geleden. Door de AED kan de duisternis van wanhoop worden vervangen door het licht van kennis.

Comments are Disabled